אכילה רגשית, תזונה נכונה ושאר ירקות

זה מתחיל עם גביע גלידה, מתקדם לקערה ענקית, וממשיך לאכילה עם כף ישירות מתוך קופסת הגלידה… מזון ורגשות תמיד הלכו יחד, יד ביד, כשהם מדרדרים אותנו מדימוי עצמי נמוך אל בעיית משקל עודף.

אנחנו אוכלים יותר ובעיקר את הדברים הלא נכונים והלא בריאים לנו, כאשר אנחנו חשים “ירודים”, בעוד שאושר גורם לנו לבחור את המזון בתבונה ולשלוט על הכמויות שאנחנו אוכלים. אבל חייבת להיות דרך לבדוק את ההחלטות שלנו גם בנקודות השפל הללו, נכון? רציונליזציה ותכנון העדפת מזון בריא גם כאשר אנחנו מדוכאים? יש דבר כזה? מסתבר שכן.

הטוב, הרע והמכוער …

כאשר אנחנו חשים בשפל, זה גורם לסוג מסוים של קהות חושים, אשר הופך את הושטת היד לצנצנת של מיונז או למנות ענק של צ’יפס להגיונית ומתקבלת על הדעת, גם אם במצבים אחרים איננו נוהגים לעשות זאת. במצבי לחץ או התרגשות, מתרחשים שינויים נוירו-כימיים מסוימים במוח שעשויים להשפיע על הרגלי האכילה, ועל כל אדם הם משפיעים בצורה שונה.

אדם אחד עלול לאבד תיאבון בעוד חברו עשוי לפתח חשקי פתאומיים למזון מתוק, מטוגן או שמן, שנוגדים את כל דפוסי האכילה הקבועים שלו. מצד שני, רגשות גם הופכים אותנו לערניים ולממוקדים. הטריק כאן הוא לקבל את הרגשות, מבלי, בהכרח, לספק אותם על ידי מזון.

תזונה נכונה

השיגו שליטה בחייכם

על פי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Child Development, שורשיה של האכילה הרגשית נעוצים בילדותינו. זה אומר, כי כאשר ההורים מרגיעים את הפעוטות באוכל, הילדים, בסופו של דבר, יהפכו למבוגרים הרואים במזון את חבל ההצלה שלהם בכל מצב. אמנם, אוכל נחמה, מדי פעם, אינו ממש רעיון רע, במיוחד כשהוא עוזר לנו להשתלט על הרגשות שלנו ולהתאפס על עצמנו, אבל תלות רבה מדי במזון כדי להרגיע את הרגשות הוא רעיון גרוע.

בחרו תזונה נכונה ובריאה

זאת איננה רק האכילה עצמה המהווה את הבעיה, גם לסוג המזון יש חלק בבעיה. אכילה רגשית הינה מונחית לחץ, ולכן, האדם נוטה לאכול מזונות עתירי פחמימות,, עם המון קלוריות, אבל עם ערך תזונתי נמוך מאד. כל זה מוביל להשמנה, סוכרת, בעיות לב וכולסטרול. רוב המזונות המספקים מבחינה רגשית מכילים אופיואידים שמביאים אותנו לתחושת שובע ואושר. הם גם גורמים לנו לסוג של התמכרות לתחושה הזו.. אז בחרו בתבונה.

אם אתם באמת חשים דחף לאכול משהו מתוק, בחרו בתפוח או בתמרים על פני קינוח ואם אתם חשים שאתם חייבים גלידה, הקציבו לעצמכם מנה קטנה וזהו. הימנעו ממאפים מתוקים המבוססים על סוכר וקמח לבן.

אהבו את עצמך

כעס, עצב, קנאה או אכזבה, מוטב להתנסות בהתמודדות עם רגשות קשים, יותר מאשר להקהות אותם באוכל. דרכים אחרות לשפר את התחושה יכולות להיות אימון כושר, ריקוד זומבה או התשת עצמכם בספורט תובעני מבחינה פיזית. שום דבר אחר לא עובד? התחילו פרויקט של שיפוץ הבית!

כיצד תדעו האם אתה אוכלים אכילה רגשית?

  • אתם אוכלים כשאתם אינכם רעבים.
  • אתם רואים אנשים אחרים אוכלים ותמיד תשמחו להצטרף.
  • אתה מרגישים רגשות אשם על מה שאתם אוכלים ומנסים להסתיר את זה.
  • אתם מוצאים כי קל יותר להגיע לטבלת השוקולד שבארון מאשר לעשות את המאמץ ולהתקשר לחבר כדי לדבר על מה שגורם לכם לחוש מדוכדכים.
  • אם הזדהיתם עם לפחות שלושה מתוך ארבעה סעיפים אלה, אתם אכלנים רגשיים.

אתם מתכננים דיאטה? אתם יודעים כבר איזו?

בין אם כתוצאה מאכילה רגשית ובין אם לאו, לעיתים, אנחנו נזקקים לשינוי התזונה הקיימת והחלפתה בתזונה בריאה יותר. יש כאלה שיכנו זאת “דיאטה” ויתייחסו לכך כאל אפיזודה זמנית חולפת, שמטרתה לחיצה נקודתית על דוושת ההרזיה. אחרים, יתייחסו לכך כאל פרויקט ארוך טווח שמטרתו שינוי אורח החיים והחלפתו באורח חיים בריא יותר, ולכן, השינוי בתזונה עבורם ישתלב במערכת כוללת של אימון גופני, שינויים תפישתיים וכן הלאה.

קל מאד לומר, כי אנשים מהסוג הראשון אולי יצליחו להשיל ממשקלם את מספר הקילוגרמים הרצוי מהר יותר מבני הסוג השני, אולם התוצאות לא תישמרנה לאורך זמן, ועד מהרה, הם ימצא את עצמם שבים על אותו מבצע-דיאטה שוב ושוב, גם אם בואריאציות שונות.

תזונה נכונה? הכל בראש!

לאלמנט הנפשי ישנה חשיבות גדולה בכל שינוי שאנחנו עושים בחיינו, על אחת כמה וכמה בשינוי מהותי כמו מעבר לאורח חיים בריא יותר. לכן, הבסיס הנכון לשינוי כזה, הוא שינוי החשיבה: לא עוד הצבת יעדים קצרי טווח (כמו דיאטה מיץ לימון או מרק כרוב שאורכה שבוע), אלא תוכנית מסודרת, אשר כוללת מספר אבני דרך, מטרות ריאליות והימנעות מתסכולים רבים מידי. אם אתם מפנטזים על עוגת שוקולד בעת שאתם לועסים גבעולי סלרי, אנחנו יכולים לומר לכם כבר עכשיו, שאתם בדרך הלא נכונה!

התפלקה לכם מנת גלידה שאיננה מומלצת על פי הרגלי האכילה העכשוויים שלכם?

שיהיה לכם לבריאות! בשום פנים ואופן אל תחושו אשמים על שאכלתם משהו שאולי לא הייתם אמורים לאכול. רגשות אשם מתמידים, בצד כמיהה למזונות אהובים (אבל פחות בריאים) עשויים להעיד כי תוכנית התזונה שבהם אתם נוקטים כרגע איננה מתאימה לכם, וכי יש צורך לחשב מסלול מחדש. והפעם, כדאי שתעשו זאת לא על פי “הספר” (ועל פי מנטורי דיאטה ולייף סטייל שאינם מכירים אתכם), אלא על פי הצרכים, היכולות וההעדפות האמיתיות שלכם.

ליעוץ מקצועי ותיאום אימון אישי, פנו אלינו, צוות פרימיום פיטנס.